50% mięsa z jagnięciny
Karma zawiera aż 50% mięsa pochodzącego z jagnięciny. Jagnięcina jest bogatym źródłem aminokwasów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dodatkowo jagnięcina to jedno z najmniej alergogennych białek. Jest lekkostrawne, dzięki czemu nie obciąża jelit. Zawiera witaminy z grupy B oraz żelazo, magnez, cynk, selen, miedź i potas.
Witaminy, minerały i węglowodany
Jagnięcina wykazuje wysoką smakowitość oraz stanowi wartościowe źródło protein, witamin z grupy B, fosforu, żelaza i potasu. Ten rodzaj również jest zalecany psom z tendencją do alergii pokarmowych. Warto sięgnąć po nie w okresie jesieni, gdy pies wymaga dostarczania dużej ilości białka odzwierzęcego.
Głównym źródłem węglowodanów są między innymi słodkie ziemniaki, które wykazują wysoką zawartość beta-karotenu, witaminy C oraz witamin z grupy B. Mają one szerokie działanie, ponieważ wspomagają pracę układu nerwowego, odpornościowego oraz sercowo-naczyniowego. Wspierają pracę serca, regulują ciśnienie krwi oraz mają właściwości przeciwutleniające. Zawartość wapnia, potasu, magnezu oraz żelaza wpływa na takie procesy jak wytwarzanie czerwonych krwinek, budowanie i wzmacnianie kości oraz utrzymanie odpowiedniej gospodarki wodnej.
Serce i regulacja ciśnienia krwi
Włókna grochu są bogatym źródłem białka roślinnego oraz mają wpływ na odpowiednią perystaltykę jelit, które są bardzo delikatne u tak młodego organizmu. Działają ochronnie na błonę śluzową żołądka czy jelit.
Dodatkowo Karma pawik.pl zawiera włókna buraka cukrowego bogatego między innymi w betainę, betacyjany, kwas foliowy oraz witaminy i minerały.
Skład karmy
Jagnięcina 50% (w tym świeżo przygotowany jagnięcian 30%, suszona jagnięcina 18%, bulion jagnięcy 2%, bataty (23%), groszek (9%), białko brochu, ziemniaki, siemię lniane, pulpa buraczana, minerały, suplement omega-3, bulion warzywny, rumianek (0,3%), koper (0,3%), nukleotydy, glukozamina (170 mg/kg), metylosulfonylometan (170 mg/kg), siarczan chondroityny (125 mg/kg), fruktooligosacharydy (FOS, 96 mg/kg), mannanooligosacharydy (MOS, 24 mg/kg).